ไม่มีหมวดหมู่

4. Какви трябва да са нивата на кръвната захар, когато ги тествам

4. Какви трябва да са нивата на кръвната захар, когато ги тествам

Изследванията показват, че редовното консумиране на ябълки (или круши) е свързано с 52 % по -нисък риск от инсулт. Освен това проучване, публикувано през февруари 2020 г. в The American Journal of Clinical Nutrition, установи, че яденето на две ябълки на ден помага на участниците в проучването да понижат както нивата на LDL („лошия“) холестерол, така и на триглицеридите.

СВЪРЗАНИ: Как да се храним правилно за здравето на сърцето

2. Яденето на храни с фибри, включително ябълки, може да подпомогне храносмилането

Вероятно сте чували, че фибрите са полезни за храносмилането – и това, което сте чули е вярно! Според Harvard Health Publishing и двата вида фибри (разтворими и неразтворими, което означава, че не може да се абсорбира във вода) са важни за храносмилането. И имате късмет – ябълките имат и двата вида, според Университета на Илинойс.

Разтворимите фибри спомагат за забавяне на храносмилането, което ви позволява да се чувствате сити, а също така забавя усвояването на глюкозата, което помага за контролиране на кръвната Ви захар. Междувременно неразтворимите фибри могат да помогнат за придвижването на храната през вашата система и да помогнат при запек и редовност, според Харвард.

Просто не забравяйте да ядете ябълковата кожа, която съдържа голяма част от неразтворимите фибри на ябълката, според Университета на Илинойс.

3. Ябълките могат да поддържат здрава имунна система

Кой не иска по -силна имунна система през есента? Ябълките могат да бъдат важен инструмент във вашия комплект за подпомагане на имунитета.

Според изследвания при животни, диета, пълна с разтворими фибри, е помогнала за превръщането на имунните клетки, които са провокиращи възпаление, в противовъзпалителни и имуноподдържащи. Друго проучване върху животни, публикувано през май 2018 г. в списание Immunity, установи, че диета с високо съдържание на диетични фибри защитава мишки срещу грип. Дали тези ефекти ще бъдат забелязани при хората, е неясно, докато няма повече проучвания.

И все пак има основание да се смята, че ябълките могат да засилят имунитета, отчасти защото съдържат имуностимулиращ витамин С. Преглед, публикуван през ноември 2017 г. в списание Nutrients, установи, че витамин С играе много роли в подпомагането на функционирането на имунната система, като например укрепване на епителната (вид тъкан) бариера срещу патогени и предпазване от оксидативен стрес от околната среда, като замърсяване с радиация, според изследванията.

СВЪРЗАНИ: 7 храни, които се борят: Усилватели на имунната система

4. Ябълките са плодове, благоприятстващи диабета

Ако имате диабет тип 2, помислете за добавяне на ябълки към вашата диета. Разбира се, те са плод, но е често срещано погрешно схващане, че хората с диабет не могат да ядат плодове.

В този случай разтворимите фибри на ябълките могат да помогнат за забавяне на усвояването на захарта в кръвта и може да подобрят нивата на кръвната захар, отбелязва клиниката Mayo. Освен това, според Mayo, здравословната диета, която включва неразтворими фибри, може да намали шансовете ви за развитие на диабет тип 2 на първо място.

Освен това проучване на хора с диабет тип 2, публикувано през август 2016 г. в „Експериментална и терапевтична медицина“, установи, че редовната консумация на разтворими фибри спомага за намаляване на инсулиновата резистентност и подобрява нивата на кръвната захар и триглицеридите.

5. Антиоксидантите в ябълките могат да играят роля в превенцията на рака

Въпреки че няма сигурен начин за предотвратяване на рака, ябълките биха могли да помогнат. „Ябълките могат да намалят риска от някои видове рак, за които изследователите предполагат, че са свързани с антиоксидантите, открити в ябълките“, казва Анзловар. Изследванията показват, че ябълките имат много високо ниво на антиоксиданти и в лабораторни проучвания е доказано, че тези антиоксиданти ограничават растежа на раковите клетки.

Преглед, публикуван през октомври 2016 г. в Public Health Nutrition, установи, че редовната консумация на ябълки е свързана с намален риск от някои видове рак, включително колоректален, устна кухина, рак на хранопровода и гърдата.

Влакната в ябълките могат да осигурят бонуси за предотвратяване на рак. Проучване, публикувано през март 2016 г. в списание Pediatrics, установи, че жените, които са яли повече храни с високо съдържание на фибри през юношеството и младата възраст (особено много плодове и зеленчуци), са имали по-нисък риск от рак на гърдата по-късно в живота.

И друго проучване, публикувано през януари 2019 г. в списание The Lancet, установи, че диета с високо съдържание на фибри може да предпази от колоректален рак и рак на гърдата, както и диабет тип 2 и сърдечно -съдови заболявания.

СВЪРЗАНИ: Как да изградим диета против рак

6. Яденето на ябълки може да подпомогне здравословното отслабване

Диета, богата на плодове (и зеленчуци), може да ви помогне да поддържате здравословно тегло – или да свалите килограми – според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Тъй като ябълките са пълни с диетични фибри, те заемат високо място в този списък. „Фибрите забавят храносмилането и повишаването на кръвната захар, поддържайки ви сити и по -малко вероятно да преяждате“, казва Левинсън.

Според това проучване в The Lancet, хората, които са яли най -много фибри, са имали значително по -ниско телесно тегло. Изследванията показват, че жените с наднормено тегло, които са яли три ябълки на ден, са свалили 1,22 кг (2,7 паунда) след 12 седмици.

Със само 95 калории за средно голяма ябълка, този плод е този, който ще искате да имате под ръка, когато се появи глад за сладко.

7. Ябълките могат да помогнат за предотвратяване на болестта на Алцхаймер

Време е да започнете да ядете повече ябълки и други храни, богати на флавоноиди, като плодове и чай. Проучване, публикувано през август 2020 г. в The American Journal of Clinical Nutrition, установи, че възрастните на 50 и повече години, които включват само малко количество храни, богати на флавоноиди като плодове, ябълки и чай в диетата си, са били 2 до 4 пъти по-склонни да развиват болестта на Алцхаймер и свързаните с нея видове деменция в продължение на 20 години в сравнение с хората, които ядат повече храни, богати на флавоноиди.

На всичкото отгоре преглед, публикуван през януари 2020 г. в списание Biomolecules, установи, че кверцетин, флавоноид, открит в ябълките, предпазва невроните от окислително увреждане и съдържа и други свойства на болестта на Алцхаймер. Изследователите обаче казват, че трябва да се направят повече изследвания извън лабораторни условия.

Абонирайте се за нашия бюлетин за диета и хранене!

Най -новото в диетата Хранене

7 съвета как да направите хранителните си навици по -устойчиви

При изграждането на по -здравословна чиния, която се фокусира по -малко върху червеното месо и повече върху растенията, можете да помогнете за намаляване на въглеродния си отпечатък.

От Хилари Махт, 30 април 2021 г.

Диетата HMR: Прегледи на плана за управление на теглото, разходи, храни и др

От Джесика Мигала, 20 април 2021 г.

Какви са ползите от рибеното масло за паметта?

Яденето на диета, богата на риба, е полезно за мозъка ви и запазва дългосрочната когнитивна функция. Дали добавките могат да донесат същата полза е много. . .

От Джесика Мигала, 19 април 2021 г.

5 Ползи от добавките на витамин С

Витамин С може да се намери в много храни, но допълването с по -големи дози витамин предлага допълнителни ползи.

От Мойра Лоулър, 5 април 2021 г.

7 потенциални ползи от добавянето на чесън към вашите рецепти и ястия

Чесънът не е само чудесен за подобряване на вкуса на любимите ви ястия – той може да е полезен за вашето здраве.

От Джесика Мигала, 1 април 2021 г.

10 творчески начина да готвите с киноа

Киноа често играе ролята на помощник на суперхрана към здравословни основни ястия, но това семе може да направи много повече. За вдъхновение не търсете нищо повече от. . .

От Ерин Палински-Уейд, RD, CDCES 31 март 2021 г.

12 потенциални признака, че ядете твърде много захар

Разстроен стомах, раздразнителност и мудност са всички възможни предупреждения, че прекалявате със сладките неща.

От Джули Ревелант, 30 март 2021 г.

10 по -здравословни завъртания на класическия сандвич със сирене на скара

Вярвате или не, можете да превърнете тази типично снизходителна комфортна храна в здравословен обяд или вечеря – без да жертвате този богат, сирен вкус. Тези. . .

От Лорън Бедоски, 29 март 2021 г.

10 протеинови супи, за да останете доволни

Включването на протеини във вашите супи има много ползи за здравето – ето 10 хранителни рецепти, с които да започнете.

От Лорън Бедоски, 19 март 2021 г.

Още доказателства, че едно яйце на ден може да не задържи лекаря

Ново проучване показва, че яйцата не са полезни за вас, когато става въпрос за насърчаване на дълголетието, но констатациите не са толкова прости.

От Лиза Рапапорт, 16 март 2021 г. “

Shutterstock

Диагнозата диабет може да се почувства страшна и поразителна. Ето защо е толкова важно да имате страхотен здравен екип, който да ви подкрепя и да ви помогне да започнете да управлявате състоянието си веднага. Ако не сте получили такъв, помолете Вашия лекар за направление за среща с регистриран диетолог (RD или RDN) или сертифициран преподавател по диабет (CDE). Всеки от тези професионалисти може да ви помогне да се ориентирате по пътя към здравословното хранене и навиците за упражняване, два ключови компонента на всеки режим на лечение на диабет тип 2. Ако сте страдали от диабет тип 2 за известно keto diet измамавреме, но не сте се срещнали с RD или CDE (или дори ако сте имали и бихте могли да използвате освежаващо средство), никога не е късно да започнете с диета, подходяща за диабет! Ето седем въпроса, които да зададете на вашия диетолог при първото ви посещение:

1. Кои храни съдържат въглехидрати?

Тъй като въглехидратите са хранителните вещества в храната, които влияят на кръвната захар, ще искате да знаете кои храни ги съдържат и за колко. Това ще отнеме известна практика, но регистриран диетолог може да бъде безценен ресурс, който трябва да имате, докато се научите да се движите по пътеките на магазина за хранителни стоки с нови очи. Много храни съдържат поне малко количество въглехидрати. Няма нужда да избягвате напълно тези храни, но е добра идея да знаете колко въглехидрати получавате от храната си при всяко хранене и закуска. Попитайте вашия диетолог за списък с тези храни, които да ви помогнат да започнете!

2. Колко въглехидрати на хранене са подходящи за мен?

Броят на въглехидратите, които трябва да ядете за всяко хранене и закуска, се основава на вашия ръст, тегло, ниво на активност и видовете лекарства, които приемате. Ето защо това е особено добър въпрос да зададете на вашия диетолог или CDE. Докато не успеете да се срещнете с вашия диетолог, добро начало е с 45 до 60 грама въглехидрати на всяко хранене (3 до 4 порции въглехидрати) и около 15 грама (1 порция въглехидрати) при закуски.

3. Как да преброя въглехидратите?

Преброяването на въглехидратите отнема малко практика, но преди да разберете, ще бъдете професионалист! За да станете експерт по преброяване на въглехидратите, ще трябва да знаете колко въглехидрати да изстреляте при всяко хранене и закуска и колко въглехидрати има в храните, които ядете. Има редица приложения за проследяване на храни и приложения за преброяване на въглехидрати, които могат да ви помогнат да преодолеете кривата на обучение. Или, ако предпочитате, вашият диетолог може да предостави подробен списък с храни и свързаните с тях количества въглехидрати. Не забравяйте да имате предвид и размера на порциите – колкото повече дадена храна ядете, толкова повече въглехидрати ще ядете. Измерването на храната ви и обръщането на внимание на размера на порциите на опаковките за няколко дни или седмици може да бъде много полезно.

4. Какви трябва да са нивата на кръвната захар, когато ги тествам?

Важно е хората с диабет да проверяват редовно нивата на кръвната си захар. Наличието на целеви диапазони, към които да се стремите, може да ви даде представа как се справяте. Разбира се, целите за нивото на кръвната захар варират в зависимост от времето им. За хора с диабет Joslin Diabetes Center препоръчва 70 до 130 mg/dL на гладно/преди закуска, но винаги се консултирайте с Вашия лекар за вашите индивидуални цели за кръвната захар.

5. Ако съм с наднормено тегло, колко трябва да отслабна, за да възстановя здравето си?

Ако сте с наднормено тегло, свалянето дори на няколко излишни килограма, като се храните добре и спортувате, наистина може да постави вашето здраве на правилния път. Скорошно проучване в списанието Diabetes Care установи, че дори умереното намаляване на теглото с 5 до 10% от телесното тегло може да има значителни ползи за здравето на сърцето и нивата на кръвната захар. Отслабването още повече има още по -драматични ефекти върху вашето здраве.

6. Помагат ли упражненията или увреждат диабета?

Редовните упражнения могат да помогнат за подобряване на нивата на кръвната захар и са важна част от всеки план за диабет. Имайте предвид, че интензивната активност ще повлияе на нивата на кръвната захар и може да се наложи да включите допълнителна здравословна закуска по време или непосредствено след тежка активност. Попитайте вашия диетолог или CDE кое е точно за вас. Ежедневните прости упражнения, като ходене, могат да бъдат чудесно допълнение към плана за управление на диабета. И не е нужно да се потите, за да се счита за упражнение! Всъщност проучванията показват, че малките разходки през целия ден могат да бъдат също толкова ефективни за отслабване и регулиране на кръвната захар, колкото ходенето за по -дълъг период от време.

7. Ако се чувствам добре, мога ли да ям отново каквото искам?

Да се ​​чувстваш добре и да имаш нормализирани нива на кръвната захар са два положителни ефекта от здравословния начин на живот. Това обаче трябва да са мотиватори за „продължаване на великата работа“, а не за връщане към старите ви нездравословни навици. Яденето на храни, които са полезни за вас през повечето време, и преброяването на въглехидратите ще ви даде известна свобода да ядете стари фаворити умерено. Мислете за добро хранене при диабет като начин на живот, а не като временен план за диета. Не забравяйте да попитате вашия диетолог или CDE всички въпроси, които ви дойдат на ум. Няма глупави въпроси и ще искате да се уверите, че имате всички отговори за вашата конкретна ситуация. Той или тя ще се радва да ви помогне да персонализирате пътуването си към по -добро здраве!

Абонирайте се за нашия бюлетин за диабет!

Най -новото при диабет тип 2

5 начина за лечение на диабет тип 2, докато работите от вкъщи

Не позволявайте на рутинните ви дистанционни дейности да причиняват влакче с кръвна захар.  

От Krista Bennett DeMaio 31 март 2021 г. Спонсорирано рекламно съдържание

Food Rx: Ендокринолог споделя какво яде за един ден, за да помогне за предотвратяване на диабет тип 2

Лекар от университета в Станфорд, специализиран в лечението на хора с диабет тип 2 и затлъстяване, говори за ядене на зеленчуци подъл, порциониране на ориз. . .

От Кейт Рудър 18 март 2021 г.

Диабет тип 2, свързан с повишен риск от болестта на Паркинсон

Генетичните данни показват, че може да има пряка връзка между диабет тип 2 и по -висок риск от разстройство на движението, както и неговото прогресиране. . .

От Лиза Рапапорт, 12 март 2021 г.

Повече доказателства Веднъж седмично инжектиране на семаглутид помага на хората с диабет да отслабнат

Продаван в по -ниска доза под марките Ozempic и Rybelsus за лечение на диабет тип 2, семаглутидът също може да бъде безопасен и ефективен при хронично тегло. . .

От Лиза Рапапорт, 8 март 2021 г.

8 неща, които хората с диабет трябва да знаят за ваксините срещу COVID-19

Научете за безопасността, ефикасността и значението на ваксините срещу COVID-19, ако вие или ваш близък живеете с диабет тип 1 или тип 2.

От Кейт Рудър, 21 януари 2021 г.

Има ли връзка между диабет тип 2 и замърсяване на въздуха?

Появяващите се научни изследвания показват, че излагането на замърсяване на въздуха може да повлияе на риска от диабет и да затрудни управлението на болестта. . .

От Кейт Рудър, 20 януари 2021 г.

Метформинът може да доведе до по -здравословна бременност при жени с диабет тип 2

Бременните жени с диабет тип 2, които са приемали метформин, наддават по -малко тегло, изискват по -малко инсулин и имат по -малък риск от раждане на големи бебета. . .

От Лиза Рапапорт, 10 декември 2020 г.

Повечето с диабет може да са с много висок риск от фатално сърдечно заболяване след 10 години

Новите проучвания подчертават значението на управлението на рисковите фактори за сърдечни заболявания, ако живеете с диабет тип 2.